04/2018: http://satanen.satakuntaliitto.fi/satanen.aspxtaso=2&id=1254

Kaikki artikkelit

Positiivisella mielellä uutta kohden
Aluekehityksen tilannekuva syksyllä 2018
Rakennerahastokauden 2021-2027 valmistelu
Pan Baltic Scope yhteistyötä rakentamassa
Kiertotalouteen vaikuttavat ilmiöt ja trendit
Satakunnan pääväyliä runkoverkkoon
Satakunnan edunvalvontaa kuntayhteistyönä
Satakunnan vanhusneuvosto aktiivinen toimija
Satakunnan vuodenvaihteen juhla 4.1.2019
Kameran kanssa luonnossa
Geopark-hakemus UNESCOn käsissä
Satakunta haki työntekijöitä Helsingissä
Satakunnan brändityö jatkuu, yhdessä

 

Lehtiarkisto

02/2019
01/2019
04/2018
03/2018
02/2018

Näytä kaikki lehdet

Kameran kanssa luonnossa

Luonnossa liikkuminen on minulle tärkeää, jotta jaksan kiivaassa arjen pyörityksessä. Kuljen rauhallisesti eteenpäin, katselen ja kuuntelen. Kamera on lähes aina mukana ja nautin siitä, että voin tähystää erilaisia näkymiä linssin läpi.


Viiksitimali Preiviikinlahden ruovikossa. Kuva on otettu kovana pakkaspäivänä liki tunnin kestäneen seisoskelun aikana. Säänmukainen pukeutuminen ja kameran kanssa häärääminen pitävät kuvaajan lämpimänä. (kuva Anne Savola)

Mieluiten kuvaan maisemia, joilla on itselleni erityinen merkitys. Tästä syystä kuvauskohteeni sijaitsevat valtaosin Satakunnassa ja Kuusamossa. Myös lintujen ja kasvien kuvaaminen kiinnostavat. Kamera on kulkenut lapsuudesta lähtien mukanani, mutta vasta liityttyäni Porin Kameraseuraan aloin kiinnittää enemmän huomiota kuvien laatuun ja sisältöön. Kuvailloista olen saanut vinkkejä kuviini ja olen oppinut katsomaan kuvia uudella tavalla. Usein yritän sisällyttää kuviini näkymän ohella myös ympäristön ääniä ilmentäviä elementtejä.


Erämaan kutsu joulukuisena pakkasaamuna Kuusamossa (kuva Anne Savola)

Kirjaan kokemuksiani satunnaisesti pieneen, taskussa kulkevaan muistikirjaan.

Suosituin kuvauskohteeni on Yyterin alue – Yyterinsannat, Munakarinsäikkä, Yyterin lietteet ja Herrainpäivät. Koen Yyterin lähiluonnokseni, vaikka Länsi-Porissa sijaitsevasta kodistani kertyy sinne jonkin verran matkaa. Yyterissä sielu lepää maiseman avaruudessa ja meren kohistessa.

Esimerkkinä muistiinpano Yyteristä:

'Hellepäivän iltakävely Yyterissä, pitkin hiekkarantaa kuljin, laineiden liplatusta kuuntelin, merelle katsoin ja kesäistä auringonlaskua seurasin.'


Merisavu nousee Yyterin luontoreitille (kuva Anne Savola)


Selkämeri jäätyy. Yyteri tammikuussa 2018 (kuva Anne Savola)


Yyterissä joulupäivänä 2015 (kuva Anne Savola)

Porin Kameraseuran kuvailloista ja vuosinäyttelyistä rohkaistuneena olen viime vuosina lähettänyt kuvia myös pariin luontokuvakilpailuun. Tänä vuonna ylsin yllätyksekseni toiselle sijalle Kuusamon Nature Photon XXIII luontokuvakilpailun Luomusarjassa kuvalla ”Huuhkajan seuralaiset”.  Kilpailun raati luonnehti kuvaa mm. seuraavasti:

“Mustavalkoisessa tiivistyy käsinkosketeltavasti huuhkajan ja varisten välinen jännite, jossa on samalla sekä uhkaa että uteliaisuutta; tasapainoisesti sommiteltu kuva, jossa kuva-alaa hienosti jakavia linjoja, sekä näkyviä että näkymättömiä.”


Kuva Huuhkajan seuralaiset sijoittui 2. sijalle Kuusamon XXIII Nature Photo Festival 2018:n luontovalokuvakilpailun luomusarjassa. Kuva on otettu helmikuussa 2018 Porin kansallisessa kaupunkipuistossa asuntomessualuetta vastapäätä (kuva Anne Savola)

Yyterissä otettu kuva ”Keisaripankki” ylsi finaalivaiheeseen viime vuonna Suomen luonnonvalokuvaajien luontovalokuvakilpailun maisemasarjassa. Kärkikymmenikköön kuva ei kuitenkaan yltänyt, mutta pyyntö lähettää originaalitiedosto finaalivaiheen mittelöihin ilahdutti kovin. Kolmena viime vuonna olen vuosittain saanut pari kuvaa myös em. kisan semifinaalivaiheeseen saakka.


Yyterissä oli vilskettä, kun merivesi oli matalla ja satoja ihmisiä suuntasi Satakunnan Kansassa olleen lehtijutun innoittamana kohti Yyterin edustalla olevaa Munakarin saarta. Oma rauhoittumisen paikkani löytyi Keisarinpankilta, Yyterin korkeimmalta dyyniltä. Metsittyneen dyynin reunalta avautuu upea näkymä dyynialueelle ja merelle. Katselin, kuuntelin ja samalla kokeilin erilaisia kuvakulmia. Tavoitteenani oli taltioida kallellaan oleva puu osaksi edessäni näkyvää dyyni- ja merimaisemaa. Myöhemmin kyseinen puu katkesi tuulen tuiverruksessa.


Keisarinpankki Yyterissä. Taustalla Munakarin saari. (kuva Anne Savola)

Porin Kameraseura järjestää erilaisia näyttelyitä ja pienimuotoisia kilpailujakin, joissa muutama kuvani on sijoittunut kohtuullisesti. Porin Kameraseuran perinteinen vuosinäyttely on parhaillaan avoinna Porin kaupunginkirjastossa 10.12.2018 – 4.1.2019. Näyttelyn teemana on ”Kuvan ja sanan voima” ja kuvien tulee olla otettu Satakunnan alueelta.


Ensilumi. Harmaahaikarat (kuva Anne Savola)


Kevättä ilmassa. Joskus intoudun yksityiskohtien kuvaamiseen (kuva Anne Savola)

Jaan ottamiani kuvia ja kuvaushetkiin liittyviä tunnelmia usein Instagramin avoimella tilillä tunnuksella luontoilija.


Anne Savolan Instagram-tili @luontoilija

Teksti, kuvat ja lisätiedot:

ympäristöasiantuntija Anne Savola 
Sivuston toteutus: Hypermedia Oy 2009